Moj oče je dobil diagnozo putika

Prejšnji mesec me je navsezgodaj zjutraj zbudil telefon, klicala me je razburjena mama in mi povedala, da oče trpi tako hude bolečine v nogi in da mu ona ne zna pomagati. Moja mama nima izpita za avto, zato ga ni mogla odpeljati k zdravniku, sam ni mogel voziti, za klicanje rešilnega vozila pa ni bilo utemeljeno stanje, saj ni bilo življenjske ogroženosti. 

Takoj sem sedla v avto in se odpeljala k njim, živijo v sosednjem kraju in jim večkrat priskočim na pomoč. Očeta sem res našla v hudih bolečinah, zato sem ga nemudoma odpeljala k zdravniku. V nekaj dneh je dobil diagnozo putika, kar mi takrat ni povedalo nič posebnega. mama se je sicer malo namuznila in dejala, da je to bolezen premožnih ljudi. Kasneje sem predvsem ugotovila, da je putika bolezen ljudi, ki preveč in predobro jedo, v to skupino zagotovo sodi moj oče, ki je velik gurman.

V naslednjih dneh sem se bolj poglobila v to bolezen, spoznala sem kaj putika je in kako si lahko sam pomagaš. Odšla sem do staršev in očetu povedala realno stanje. Spremeniti bo namreč moral prehranjevalne navade, zmanjšati vnos mesa na minimum in začeti piti več vode. Videla sem, da mu ideja ni najbolj všeč, zato sem mu predstavila drugo možnost. In to je, da sprejme, da je odslej putika del njega in z njo povezane bolečine. 

Ko se je spomnil kako huda je bila bolečina, se je odločil, da bo vsaj poskusil vnesti spremembe v svoj vsakdan, mogoče pa bo putika tako premagana. Glede na to, da sama pretežno uživam vegansko hrano in poznam kar nekaj dobrih receptov, smo se dogovorili, da bom naslednji mesec kuhala še za njiju, pa bomo videli kako bo. Na srečo poznam veliko trikov, kako nadomestiti meso, jajca in mlečne izdelke in to tako, da je hrana še vedno okusna. Zaradi očeta sem se še bolj potrudila pri pripravi obrokov. Po mesecu dni je ugotovil, da je hrana, ki jo pripravljam zelo okusna, da mesa ne pogreša in da se počuti veliko bolje. Mogoče pa bo putika sčasoma samo še spomin.

Moj oče je dobil diagnozo putika