V podjetju so jim zagotovili dodatna zaščitna oblačila

Ko je moj stric pričel pred štiridesetimi leti delati v podjetju kjer izdelujejo različne kovinske dele, so bila njihova zaščitna oblačila v obliki modre halje, ki je zaščitila svojo lastno obleko pred tem, da se je umazala. Spominjam se kako so vsi hodili v tovarno v teh haljah in marsikdo je stare odslužene uporabljal še doma za kakršnakoli opravila. Nihče ni razmišljal o čem dodatnem kot so hlače, čevlji, rokavice, slušalke in podobno. Seveda niti ni bilo na trgu saj tako zakonodaja kot varnost pri delu ni velela, da bi morali imeti zaščitna oblačila za celo telo na sebi.     

V podjetju so jim zagotovili dodatna zaščitna oblačila

Z leti se je odnos do varnosti delavca vse bolj izboljševal in ravno tako je napredovala tehnologija izdelave za zaščitna oblačila. Vodje v poslovnem svetu so razumeli, da je varnost in zadovoljno počutje delavca zelo pomembno in lahko pomembno vpliva na na klimo v podjetju in posledično uspešen in nemoten delovni proces. Dokazano je bilo, da so zaščitna oblačila, čeprav mogoče izgledajo kot velik strošek na začetku, v bistvu zelo dobra investicija, saj vsa delovna oprema zelo pomaga pri preprečevanju poškodb na delovnem mestu in tako znižuje morebitne stroške zdravljenja, plačevanja zaradi posledic in bolniških odsotnosti.  Tako so se začele prave investicije v zaščito delavcev in nastalo je veliko podjetij, ki ponujajo vse mogoče za vse vrste panog.   

V kategorija zaščitna oblačila se štejejo:

  • majice
  • hlače
  • spodnje perilo
  • jakne
  • kape
  • nogavice.

Raziskave so pokazale, da delavci, ki jim podjetje priskrbi zaščitna oblačila, delujejo zelo bolj produktivno, saj se počutijo bolj varno. Tako se lažje osredotočijo na delo brez, da bi razmišljali kakšno je tveganje za poškodbo. Če govorimo še o kvalitetni opremi, ki je cenovno nad standardno, so pokazale raziskave, so delavci še bolj veseli prihajali na delo, saj so imeli občutek, da jih nadrejeni cenijo, ker so jim namenili zelo kvalitetna zaščitna oblačila je to spodbudilo dobro vzdušje in sodelovanje.